תאונת עבודה
בהתאם לחוק הביטוח לאומי, כאשר אדם נפגע בתאונת עבודה, קיימות לזכותו זכויות רפואיות וכספיות מגופים שונים. ראשית, עובד רשאי להגיש תביעה לביטוח הלאומי, ובמידה ועומד בתנאים הקיימים בחוק הביטוח הלאומי, עשוי לקבל דמי פגיעה או גמלה במידה ואלו נעשו לאור התאונה. אך במקרים מסוימים, עובד רשאי לתבוע ישירות את המעביד לאור פגיעתו שנגרמה עקב התנהלות המעביד.
מהי תאונות עבודה?
על אף ההנחה הרווחת, תאונת עבודה עשויה להתרחש לא רק במהלך ובעקבות עבודתו של עובד במקום העבודה, אלא עשויה להתרחש גם בדרך אל מקום העבודה וממנו חזרה; תאונת עבודה עשויה להיקבע שנים רבות לאחר העסקתו של אדם, במידה והעובד נחשף לסכנה שעשויה היתה להוביל לתוצאות התאונה, לדוגמא אדם שנחשף במשך שנים רבות לחומר מסוכן במהלך עבודתו ושנים לאחר מכן מתגלה בגופו סרטן כתוצאה לחומרים מסוכנים.
ישנה חשיבות רבה לאופן שבה מגישים את התביעה לתאונת עבודה, ועליה לכלול בתוכה באופן מפורט את השתלשלות האירועים, לכלול מסמכים והמלצות שונות מרופאים מומחים, מאחר ולכל פרט הוא בעל חשיבות רבה בהמשך התביעה ובקביעת גובה הפיצויים.
מתי עלי לתבוע ישירות את המעביד?
אם נוכיח כי קיימת עילה משפטית כלשהי לתביעה ישירה של המעסיק, נוכל לעשות זאת במקביל ואף כחלופה לתביעה לביטוח הלאומי. רוב התביעות של עובדים כנגד מעסיקים היא בגין עילה נזיקית בשם עוולת הרשלנות, המאפשרת לתבוע מעסיק כאשר זה הפר את חובת הזהירות כלפי העובד וכתוצאה מכך נוצר נזק לעובד. לדוגמא – לבעל עסק מסוים, קיים רכב אשר בלמיו לא חודשו שנים רבות ואלו נשחקו בלאי טבעי, באותו עסק עובד אדם, ובעל העסק שלח אותו לבצע משלוח עם הרכב המדובר. כאשר החל בנסיעתו, לא הצליח לעצור לאור הבלמים התקולים וזה גרם לתאונת דרכים, בה נתקע בפנס רחוב ונפצע ברגליו ובידו. בעל העסק, חייב חובת זהירות לעובדו כאשר שולח את עובדיו למשימות נהיגה בכביש, אך הפר את חובת הזהירות כאשר לא ביצע תיקונים וטיפולים שוטפים לרכב, ולעובד נגרם נזק שמנע ממנו לעבוד למשך חצי שנה. כל אלו, עשויים לעלות לכדי עילה נזיקית לתביעת המעסיק לאור התרשלותו.
במקרה ונפגעת בתאונת עבודה, בראש ובראשונה עליך לעדכן את מעסיקך, ומאחר וקיימים מספר מסלולים בהם ניתן לדרוש פיצויים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקצועי, המומחה לתאונות עבודה, כדי להבטיח מיצוי מלא של זכויותיו מול הגורמים השונים: המעסיק, ביטוח לאומי ואף בשעות הצורך, מול חברות הביטוח הפרטיות.