עריכת צוואה - ויפה שעה אחת קודם
צוואה היא מעין תעודת ביטוח המבטיחה כי לאחר שהלך אדם לעולמו, הרכוש אותו צבר במהלך חייו יחולק בהתאם לרצונו. ההחלטה כיצד יחלק אדם את רכושו הינה מהחשובות והמשפיעות שיעשה בחייו, עבורו ועבור יורשיו. עם זאת, דווקא בשאלה כה חשובה ומהותית, ביום בו תיפתח הירושה ותמומש, לא נוכל לשאול את המצווה "למה התכוון המשורר", ולכן חשוב שהצוואה תהיה ערוכה בצורה ברורה ובת יישום.
כאשר אדם הולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו בהתאם להוראות חוק הירושה הקובע מי הם היורשים, ומה חלקם בעזבון. תשובה זו, משתנה בהתאם למצבו האישי של המוריש.
אם כך, מי צריך לערוך צוואה?
זוגות נשואים עם ילדים קטינים: על פי החוק, במקרה בו אחד ההורים הולך לבית עולמו, אזי בן הזוג הנותר יורש את מחצית הרכוש, ואת המחצית השניה יורשים הקטינים. הפועל היוצא מכך הוא שהקטינים יהיו בעלים של דירה, לדוגמא, חסכונות ונכסים נוספים. על מנת למכור את הדירה, יהיה צורך באישור בית-משפט, תוך מתן תשובות מה ייעשה בכספי הקטינים. כך גם לגבי הכספים, החסכונות ושאר הנכסים.במצבים מעין אלו, ההורה הנותר בחיים זקוק לכספים על מנת להמשיך בחייו ולכלכל את הילדים.
צוואה הדדית בה ההורה האחד מוריש לשני, ורק לאחר מות שניהם - לקטינים, היא פתרון ראוי אשר מסייע במצבים מעין אלה.
זוגות נשואים עם ילדים בגירים: כאמור לעיל, הבגירים יורשים ביחד עם ההורה שנותר בחיים. במקרה זה, אמנם הבגירים רשאים להסתלק מחלקם בעזבון, אך למרבה הצער לא כולם רוצים לעשות כן, וודאי לא כיום, כאשר יוקר המחייה מרקיע שחקים. הילדים יכולים לדרוש מההורה לקבל את חלקם בדירה, בחסכונות וכו', ולהותיר את ההורה בלי כספים מספיקים למחיה עד אריכות ימים. גם כאן צוואה הדדית יכולה להוות פתרון הולם.
ידועים בציבור: כיוון שחוק הירושה קובע כי במקרה שבני זוג הם ידועים בציבור יירשו האחד את השני, כאילו היו נשואים, הרי שבן הזוג יקבל מחצית מהעזבון.
גרושים / גרושות עם ילדים קטינים: על פי החוק, רק הילדים יורשים אותם ממילא, אולם אנו ממליצים לערוך צוואה, כיוון שאם חלילה יקרה משהו, אזי ההורה השני (הגרוש/גרושה), שהינו האפוטרופוס הטבעי, יהיה מי שינהל את העזבון שקיבלו לידם. על מנת להימנע מהעברת הרכוש, לניהול הגרוש/ה, מומלץ לערוך צוואה, ובה לצוות מי יהיה נאמן על ניהול רכוש הילדים עד שיגדלו.
רווקים, ללא ילדים: במקרה זה קובע החוק כי בני המשפחה המורחבת (הורים, אחים, אחיינים וכו'), יירשו אותם בחלקים שווים. ככל שאדם רוצה להוריש לבן משפחה אחד חלק גדול יותר, או להדיר בן משפחה שאינו בקשר עימו, מומלץ לערוך צוואה.
על אף שהרבה עורכי דין עוסקים בה, מלאכת ניסוח צוואה אינה מלאכה פשוטה כלל וכלל. לא פעם אנו נתקלים בצוואות בהן נוסח הצוואה אינו עולה בקנה אחד עם רצון המצווה, או בצוואות בהן נפל פגם, אשר עלול להוביל לביטול הצוואה. לכן חשוב להיוועץ עם עו"ד מומחה בעת כתיבת הצוואה, בכדי לוודא שרצונו של הנפטר ימומש לשביעות רצונו.
ומלבד זאת - היה מי שיאמר שעריכת צוואה היא סגולה לאריכות ימים.